Linda-Chris.reismee.nl

From Russia with love

Rusland, een bijzonder land met een bijzondere hoofdstad en bijzonder veel norse mensen. Natuurlijk hebben wij niet heel lang doorgebracht in Moskou maar we hebben wel een beeld gekregen. Dit viel ons op in Moskou: De metro Het vervoersmiddel bij uitstek in een stad waar 15 miljoen mensen wonen en waar het verkeer een ramp is. Voor 12 euro hebben we met ze 2en 2,5 dag rond kunnen reizen. Niet alleen is het goedkoop en snel, sommige stations zijn net een museum die je niet mag missen. Prachtige marmeren perrons met schilderingen en kroonluchters. Of met bronzen beelden waar ook de beroemde hond staat die inmiddels een gladde neus heeft omdat iedereen die even aanraakt voor geluk. Vanwege onze Russische metrokaart konden we de de stations nog enigszins uit elkaar houden met die gekke letters. Wat ook opviel is de soms zeer lange roltrap van wel 150 meter lang waarvan je haast hoogtevrees krijgt omdat het lijkt alsof je heel scheef op de trap staat. Het Rode plein De beeldvorming van Moskou in ons idee is toch het Rode plein met vooral de basiliek als paradepaardje. Prachtig gekleurde torentjes of ijsjes zoals onze reisgenoot in de trein Merlijn van 2,5 het verwoordde. Tegenover de kerk staat het historisch museum waar wij niet in geweest zijn. De zijkanten van het plein bestaan uit het GUM wat een enorm luxe warenhuis is en aan de andere kant de muur van het Kremlin met Lenin's mausoleum ervoor. Het bezoekje daaraan was bijzonder omdat het erg donker binnen was en je dan opeens weer een zeer norse bewaker tegenkwam die met zijn ogen nadrukkelijk verzocht vooral door te lopen. Discussie blijft of Lenin het nu wel is of dat het de Madame Tussaud van Moskou is. Wij vonden het in ieder geval een poppenkast. Verkeer Vanaf het vliegveld zijn wij met de auto opgehaald die ons naar de noordelijke kant van de stad heeft gebracht. Het verkeer was typerend voor de Russen: altijd haast en het oogt niet vriendelijk. Als er een file is (en die zijn er regelmatig) dan wordt spontaan van een 3 baanssnelweg er een 5 baans van gemaakt. Waarbij de greppel naast de vluchtstrook ook prima als weg kan dienen. Dit verklaard ook waarom er 24/7 carwashes zijn en waarom je na 1 uur al niet meer kunt zien dat je auto gewassen is. Wachten op het groene voetgangerslicht wordt zeer aangeraden want zomaar oversteken is er niet bij met zoveel verkeer. De ring om de stad is immens groot en er staat alleen maar hoogbouw. Er rijden wel bijzonder veel dure auto's tussen de Lada's en het stuur kan zowel rechts als links zitten. Het Kremlin Dinsdag zijn we in het Kremlin geweest. Het eerste wat opvalt is de mengeling van toeristen en Russische medewerkers. Nu weten we ook waar al die zwarte dure auto's met zwaailichten zijn gebleven, een enorme parkeerplaats staat er vol mee. Iedere belangrijke man heeft blijkbaar zijn eigen auto met chauffeur. Je voelt als je daar loopt dat het een speciale plek is, hieruit wordt Rusland bestuurd. Veel plekken mag je niet komen maar de prachtige kerken met gouden koepels zijn wel te bewonderen. Opmerkelijk veel kleurrijke schilderingen zijn daarin aanwezig. Echt tot het plafond aan toe is alles beschilderd. De Russen Nergens ter wereld zijn wij tot nu toe zulke chagerijnige mensen tegengekomen als hier. Ze zien er niet alleen nors uit ze behandelen elkaar ook niet vriendelijk. Er kan geen bedankje vanaf in een restaurant tegen een ober. Het verschil tussen arm en rijk is groot; er zijn veel hippe jonge Russen die dagelijk sushi eten maar we hebben ook huilende dronken Russen langs de kant van de weg gezien. De minderheden vanuit bijvoorbeeld Oezbekistan vervullen de minder gewilde baantjes als plantsoenmedewerker of in de hokjes bij de roltrappen van de metro's waar ze constant op bewakingcamera's kijken en niets doen. Iedereen heeft haast en het lijkt net of deze mensen geen plezier in het leven hebben. De liefde onderling is soms ver te zoeken maar wij hebben ondanks de taalbarriere geen onvriendelijke Russen meegemaakt en hebben een prettig verblijf in deze metropool gehad.

Rita

wat fijn om iets te lezen! de kop is er af, de eerste week voorbij. jullie hebben nu al mooie ervaringen opgedaan. ik denk, dat er nog vele zullen volgen!!

we mailen.

groetjes en dikke xx

b & b

ook wíj zaten te 'wachten' op een bericht! Jullie kunnen nu al je diensten aanbieden aan reisgidsenmakers....haha. Mooi omschrijvingen in een voor ons verre wereld.
ga zo door!
B&B

Maarten

Mooi om een berichtje van jullie te zien en zo te lezen is het enorm gezellig daar ;). Veel plezier met jullie tweeen voor de verdere reis!

x

Johan en Linda

Leuk om jullie verhalen te lezen!
Goede reis in de trein! We zijn benieuwd hoe dat is!

Oom Kees

Tante Stien en ik zijn ook in Moskow geweest, maar onze ervaringen waren anders.
Je moest wel oppassen met de Sigeuners, maar de andere Russen waren behulpzaam en vriendelijk en niet gomercieel, maar dat was in 2002, ze zijn nu misschien wel verbitterd geworden.
De metro was een belevenis, luxe stations en waardelose oude treinen, bonken en schudden.
Daarna zijn we naar Novgarot en naar Sint Petersburg geweest.

mama/maria

Fijn om wat van jullie te horen! Jullie hebben al heel wat gezien in die ene week. Ik dacht altijd dat de Russen vriendelijk waren maar dat valt dus tegen.
Blij dat ik daar niet in mijn bakje hoef te rijden, lijkt me doodeng. Hij is trouwens vandaag weer voor 'n jaartje goedgekeurd, hoera! Jullie krijgen de groeten van de familie uit Meppel.
Ben benieuwd naar de volgende ervaringen.
Pas goed op jezelf en elkaar! Dikke tuut XX

Mark, Elin en Rona

Leuk om jullie Rusland-ervaringen te lezen. Ook leuk dat jullie de hond "jochie" gezien hebben. We hadden het verhaal achter de hond een keer gezien op een documentaire van Jelle Brandt Corstius. Heel veel plezier met het vervolg van de reis!

xxx van ons.

Helene

He Chris en Linda,
Leuk om jullie ervaringen te lezen!
Ik zit nu op het werk, zo weer lesgeven aan die pubers!
Veel liefs,
Helene

de Stammetjes

En nu maar hopen dat de russen in de trein wat vriendelijker zijn.......
Maar evengoed mooie, lyrisch omschreven, ervaringen waar je later toch vast om kunt lachen. Ben benieuwd naar het volgende verslag, over de treinreis

Tiny en Robert

Dat ze niet vriendelijk waren in deze contereien heb ik inderdaad al in litouwen ervaren. Nu maar eens kijken hoe jullie chinees is ;) Geniet van de treinreis!

Groetjes uit Nicaraqua

Susan

Hoi Linda en Chris.

De eerste verhalen zijn al weer leuk om te lezen.
We zijn benieuwd naar de foto's.
Veel plezier and take care.
Groeten Anton en susan

doekoe

Ik hoor het al, Moskou is geen geschikte plek voor een mannenweekend. Wordt het toch weer drenthe.

x

Nynke

Mooie verhalen! Ben ook benieuwd naar de foto's. Zag toevallig deze week een stukje over de trein op tv. Dat zag er prachtig uit! Geniet er van!

Liefs Nynke