Halong Bay, Sapa en Hanoi part 2
20 jul. 2012
🇻🇳
vanuit Vietnam
Er staat ons een strak schema te wachten voor de komende 2 weken dus we gaan na een kort nachtje in Hanoi direct op pad met het bezoek uit NL.
Halong Bay staat als eerste op het programma. De rit naar de boot is weer een ervaring apart. Prachtige omgeving met mooie rijstvelden en een erg enthousiaste chauffeur die fantastische inhaalcapriolen uithaalt... Gelukkig komen we veilig aan en kunnen we direct aan boord om meteen te gaan lunchen. Ondertussen steken we van wal en we kunnen niet vaak zeggen dat we gegeten hebben in zo'n prachtige omgeving. Strak blauwe lucht en overal groene karstbergen, super!
Met een klein bootje varen we naar een kleinere baai om een grot te bezoeken. De eerste aanblik doet denken dat dit een grotje is maar zodra we naar de volgende ruimte lopen zien we hoe inmens groot deze grot is. We kunnen er echt honderden meters doorheen lopen, heel indrukwekkend. Na de grot gaan we even kajakken in hele vieze reddingsvesten. We zijn daarna dan ook blij dat we naar een strandje gaan om te zwemmen en vanaf de berg van het prachtige uitzicht te genieten.
Grappig is dat iedere boot/tour dezelfde planning aanhoudt dus het kleine strandje en de zee ligt echt vol met toeristen en dat waarschijnlijk iedere dag alleen tussen 4 en 6 savonds. Helaas kunnen we niet lang van het lauwe water genieten want er zitten kwallen waarvan Klaas er helaas 1 van wel heel dichtbij heeft meegemaakt.
Na een douche in onze hut kunnen we aanschuiven voor het diner. Wat een heerlijk eten serveren ze!! Verse vis, loempia's, gewokte groente, inktvis en als toetje zoete ananas. We drinken nog wat op het terras boven op de boot waar het uitzicht bestaat uit heel veel sterren en een paar andere verlichte boten. De volgende dag varen we via een andere route terug naar de haven waar we nog lunchen voordat we de bus weer ingaan. We weten in ieder geval dat we snel terug zullen zijn in Hanoi want we hebben weer dezelfde chauffeur!
In Hanoi dumpen we onze grote rugzakken bij de tourorganisatie want we vertrekken over een paar uur met de nachttrein naar Sapa. Leuk om te zien dat wij al behoorlijk gewend zijn aan het Aziatische straatleven en dat dit nog wel veel indruk maakt op de Friese heren. We drinken wat en eten weer heerlijke rijstgerechten met natuurlijk loempias vooraf.
Het ritje naar het treinstation is weer onvergetelijk doordat de chauffeur van mening is dat er rustig nog 3 toeristen in het busje passen terwijl wij al met onze knien in onze nek zitten. Een oude chagerijnige Australische man schreeuwt ook constant door het busje get organized! Een uitspraak die wij de komende dagen nog graag herhalen. Net zoals het door Vietnamezen veel gebruikte accuse me (wordt bedoeld: excuse me) als ze ons weer eens een veel te dure tour proberen aan te smeren. (Accuse me wanna book tour?)
We hebben een coupe voor onszelf voor de komende nacht. Helaas doet de airco niet helemaal zijn werk waardoor een Israelische man blijft roepen stop the train! I paid a lot of money for this, get me another room. Daarna hebben ze de airco zo hard aangezet dat we snachts echt het bed uit vriezen en we haast blij zijn dat we om half 5 mogen opstaan.
Na een douche en een ontbijtje gaan we met een kleine rugtas op pad. We krijgen een heel lief meisje mee als gids. Chu behoort tot de H'mong stam welke prachtige klederdracht dragen. Er wonen meerdere stammen rondom Sapa die uit elkaar te houden zijn door de verschillende klederdracht. Iedere groep toeristen wordt vergezeld door nog meer H'mong vrouwen en kinderen. Zij lopen helemaal mee tot de lunchstop waarbij ze natuurlijk geld proberen te verdienen door hun zilver en handgemaakte tasjes te verkopen.
Hoewel Sapa erg toeristisch is zijn we blij dat we geen andere Nederlanders in de groep hebben en genieten we enorm van de geweldige uitzichten. Na elk bochtje kun je wel weer een foto maken, zo mooi groen! Groene hoge bergen met rijstterassen en een rivier in het dal. Elk uitzicht lijkt wel weer op een ansichtkaart. Begin van de middag komen we al aan bij onze homestay waar we slapen vannacht. We lopen direct door naar de rivier om even af te koelen, heerlijk! Savonds krijgen we weer fantastisch eten voorgeschoteld. En dat uit een heel simpel klein keukentje waar nog op hout wordt gestookt. De heren zijn blij dat er veel dames aanwezig zijn in de groep waardoor er genoeg eten overblijft...
We slapen met alle toeristen op de zolder waar matrassen met klamboes liggen. Het schoolkampgevoel is dan ook erg hoog zeker wanneer het begint te onweren. De volgende dag begint met een heerlijk ontbijt: pannenkoeken! Dat het vannacht flink geregend heeft komen we snel achter. De paden zijn glad en vooral erg modderig. Vanuit de homestay zijn er meteen weer vrouwtjes in klederdracht aangesloten om mee te lopen. Zij lopen op laarzen en slippertjes alsof er niets aan de hand is terwijl wij echt moeten opletten dat we niet midden in de bagger vallen. Erg grappig om te zien dat Klaas hulp krijgt van een vrouwtje die maar tot zijn middel komt!
We vinden het heerlijk om door de smalle bamboepaadjes te baggeren om uiteindelijk bij een hele steile waterval te komen. Eigenlijk hadden we nog wel veel langer willen wandelen om van de mooie natuur te kunnen genieten. Bij de lunch maakt Linda vriendinnetjes met een klein meisje door eindelijk haar vilten figuurtjes kwijt te kunnen (die slepen we al vanaf NL mee!). Heel lief om te zien en hoe blij kun je iemand maken met zoiets simpels.
De douche in het hotel is zeer welkom en we voelen ons daarna herboren. We hebben weinig puf om nog door Sapa heen te lopen dus we spelen spelletjes, lezen wat en de heren kunnen weer uitgebreid toegeven aan hun internetverslaving... Klaas en Arend slapen in een mooie kamer met prachtig uitzicht op het dal. Ook savonds tijdens het onweren is dit een mooi gezicht.
De volgende dag staat ons nog maar een korte wandeling naar Cat Cat te wachten. Stelt eigenlijk niet zoveel voor omdat we al verwend zijn met de uitzichten van de 2 dagen ervoor. Beneden is nog een waterval en daarna klimmen we weer omhoog naar het hotel. Na een vroeg diner vertrekt de bus alweer naar het station voor de nachttrein.
We komen om 5 uur smorgens aan in Hanoi. Heel vreemd om te zien dat zo'n stad snachts helemaal uitgestorven is. In de regen zoeken Chris en Arend naar een hotel die sowieso open is en nog kamers heeft. Uiteindelijk vinden we een ruime kamer waar we met ze 4en kunnen slapen. Na een kleine powernap ontbijten we in de stad en gaan we in de regen de stad verkennen. We blijken supergeluk te hebben gehad met het weer tijdens Halong Bay en Sapa want het hele noorden heeft nu flink last van de typhoon Vincent.
We bezoeken de tempel in het Hoa Kiem meer en lopen daarna om het meer heen. Lunchen doen we weer in het kleine noodle restaurantje waar Chris en Linda al 2 keer hebben gegeten. Gelukkig vindt Leeuwarden het ook erg lekker! Daarna lopen we door de kleine straatjes in de Old Quarter naar de markt om souvenirs te shoppen. Chris kan weer helemaal los met het afdingen! Daarna drinken we nog wat bij de oude stadspoort en bezoeken Klaas en Arend het gevangenis museum waar wij al geweest zijn.
En dan zit Vietnam erop! We vliegen namelijk de volgende ochtend alweer naar Laos, naar Luang Prabang. We kunnen stiekem niet wachten om weer een nieuw land te bezoeken!!Â
04 aug. 2012, 01:20
Wat een avonturen weer, heerlijk!
Veel liefs
{{ reactie.post_date.date | formatDate('DD MMM YYYY HH:mm') }}