01 sep. 2012
🇲🇾
vanuit Maleisië
En alweer een nieuw land staat voor de deur: Maleisie. Naja niet helmaal nieuw want voor Linda is Kuala Lumpur een feest der herkenning omdat zij hier met een studiereis al eerder is geweest. We overnachten in een gezellig hostel vlakbij de beroemde Petaling street in Chinatown. In deze straat kan je vooral kleding en souvenirs kopen waarbij je keihard moet onderhandelen. Ook kan je er savonds op straat eten bij de vele chinese tentjes.
We lopen de eerste dag naar het Merdeka plein. Hier is in 1957 de onafhankeljikheid uitgeroepen en er staan nog veel koloniale gebouwen. Vanwege een feestdag zijn honderden scholieren aan het oefenen voor een parade waarbij ze een gekleurd bord omhoog houden. Wij vinden hen een bezienswaardigheid maar dat blijkt andersom net zo te zijn wanneer ze stiekem foto's proberen te maken van ons. Daarna gaan we met de monorail naar een enorme shopping mall. Niet alleen super veel winkels en eettentjes zijn hier te vinden ook is er een pretpark met een coole achtbaan, een skatepark en een bioscoop. Waarom hebben wij dit in Europa niet?
Dag erna bezoeken we de nationale moskee. Niet alleen moeten we beide een paars gewaad aan, Linda moet ook nog eens een hoofddoek op voordat we naar binnen mogen. Dat voelt erg ongemakkelijk en het is ook nog eens erg warm! Maar de moskee is zeker de moeite waard. We lopen daarna de berg op naar het orchideeenpark. Omdat het zo warm is en de luchtvochtigheid zo hoog is besluiten we om niet door te lopen naar het nationale monument maar om de koelte van airco op te zoeken.
In de hoofdstraat van de stad de Bukit Bintang trakteren we onszelf op een voetmassage. Altijd goed! Eigenlijk willen we de beroemde Petronas Towers bezoeken maar we vinden €20 pp toch teveel en je kan tegenwoordig niet meer over de brug tussen beide torens lopen maar alleen de bovenste verdieping bezoeken. Dus we gaan tegen zonsondergang de tv toren maar op die vlak ernaast staat. En eigenlijk is dat nog veel mooier, prachtig om de stad en de torens bij nacht te zien. Wat een skyline!
Na de drukte van een wereldstad gaan we paar dagen doorbrengen in de Cameron Highlands. Het dorpje doet ons erg denken aan het Zwarte Woud door de witte huisjes met zwarte balken en groene glooiende bergen op de achtergrond. Daarnaast is de temperatuur ook nog eens erg Europees en hebben we savonds zelfs een lange broek en trui nodig. We lopen de ene dag door een aardbeienkwekerij en de jungle een berg op waarbij we maar 1 toerist en vele apen zien. Sommige stukken waren erg avontuurlijk maar wat is het weer fijn om lekker in de natuur te wandelen. De dag erna lopen we een stuk minder avontuurlijk via de verharde weg naar een theeplantage. Erg mooi uitzicht en we vragen ons af hoe ze op zulke schuine plantages makkelijk de thee kunnen plukken. Savonds eten we heerlijk Indiaas als afwisseling op de andere rijstgerechten.
Maleisie is vrij groot en dat de westkant nu te maken heeft met het regenseizoen ondervinden we snel genoeg. We verblijven in Georgetown op het eiland Penang wat helemaal in het noorden ligt. Leuk historisch stadje met mooie oude gebouwen. Iets buiten de stad ligt een prachtige botanische tuin waar we naast alweer heel veel apen ook hele aparte bomen en planten zien. Het is te warm om hier de berg op te gaan dus we sparen onze energie voor de volgende dag. We willen namelijk een mooie wandeling door het nationale park maken. Ja de jungle was heel erg mooi maar erg lang hebben we er niet van kunnen genieten want het begon toch te regenen. Vol goede hoop hebben we onze poncho aangedaan met de gedachten dat de meeste buien toch niet lang duren hier. Nou deze bui dacht daar blijkbaar iets anders over. Tot aan ons ondergoed doorweekt zijn we maar terug gelopen en moesten we daarna nog een uur in de bus zitten naar ons hostel. Op zich geen ramp maar wel wanneer de airco op -20 staat... Dan kan je pas echt genieten van een warme douche zeg!
Na een prachtige busrit door de jungle en bergen komen we aan in Kota Bahru. We hadden een luxe dubbeldekkerbus waarbij we bovenin op de voorste rij zaten dus erg mooi uitzicht. De oostelijke kant van Maleisie is zeer islamitisch. Inmiddels zijn we al redelijk gewend aan de moskee maar de hoofddoeken en vooral de boerka's wennen niet zo snel. Zeker niet wanneer elke vrouw of meisje er een draagt. Zelfs nu Linda een lange broek en trui draagt valt ze nog steeds op met haar inmiddels blonde haar. Gelukkig blijven we hier maar 1 nachtje in een verschrikkelijk hostel om de volgende dag de boot te pakken naar het bounty eiland Perhentian Kecil. Op advies van onze hosteleigenaar uit KL verblijven we in een hostel op een privestrand. Vanaf het strand kan je meteen snorkelen en binnen enkele meters zie je de meest prachtige vissen en koraal. Ook zijn er 2 kleine strandjes op loopafstand waar je praktisch de hele dag alleen bent. Echt een paradijsje!
Wanneer we door de jungle naar een langer strand lopen waar je beter kan zwemmen, zien we echt een enorme hagedis/varaan lopen. Op zich niets engs aan want ze doen niets maar ze vinden het wel heel erg leuk om pas op een kleine meter afstand ineens keihard weg te rennen waardoor je onwijs schrikt! Sommige zijn wel bijna 2 meter dus dan lijkt het net of er een enorme krokodil door de jungle als een idioot rent... Bij het hostel werd een zwangere hagedis gevoerd dus die hebben we van heel dichtbij kunnen bewonderen.
We brengen hier 5 dagen heel relaxed door. We lezen ieder 3 boeken, snorkelen en zwemmen veel en genieten van het heerlijke eten. Wat een zwaar leven hebben we toch....